2010. október 23., szombat

Kirkcaldy folytatása


-          Képzeljétek el, hogy mikor az Aldiban voltam, akkor láttam,hogy itt mindenhol lehet kapni az én kedvenc müzlimet (otthon csak a Kaiser’s-ben és az Auchan-ban) és fillérekbe kerül. Csak 250 ft,míg otthon 1250Ft. Mondjuk minden müzli fillérekbe kerül itt. Szóval vettem egyet: )
-          A reggelik alkalmával ,,tipikus skót reggelit” ettem,ami kolbászból,sonkából,tojásból és sült paradicsomból állt plusz valamilyen háromszög alakú krumplis valami,ami iszonyatosan finom volt. A tanárunk mondta nekem, hogy ilyet lehet kapni a boltokban is,így vettem is egy csomaggal a Lidl-ben : ) A pincérrel meg pikk-pakk összespanoltam és kiderült,hogy évekig Izraelben dolgozott,így hamar volt közös témánk,amíg vártam ,hogy elkészüljön a reggelim.
-          Annyira hihetetlen, de a 3 hét alatt (bizony, már 3 hete itt vagyok) még nem láttam szemetet az utcán, óriásplakátot és hirdetéseket sem. Ez számomra annyira hihetetlen…
-          A gyalogos jelzőlámpák pedig sípolnak, ha zöld…néha úgy megijedek tőle. Sőt az egyik alkalommal és fel is tettem a kezem és mondtam angolul nevetve a többieknek, hogy ,,Ne lőjetek!” :D Szóval van mit bőven megszoknom : )
-          Egyik nap elmentünk Dundee-ba vonattal és egy olyan hosszú hídon mentünk át a tenger felett, amilyet én még életemben nem láttam…sajnos nem találom a neten a pontos hosszát,de mondjuk kb. 8szor olyan hosszú, mint az Árpád-híd, ha nem 10szer…hihetetlen volt: )
-          Mindenkinek ajánlom figyelmébe, aki valaha tábort szervez: Mikor odaértünk mindenki kapott egy papírt, aminek az egyik oldalára az volt írva, hogy ,,Mit akarok….” a másikra pedig,hogy ,,Mit kaptam…”. Szerintem ez nagyon jó,mert az elején kitöltöd az egyik oldalt majd a végén a másikat és tisztán látod,hogy megkaptad-e vagy hogy többet kaptál-e….tényleg ajánlom mindenkinek akár a mindennapokban is…nagyon segít tisztán látni a dolgokat!!!
-          Ami hihetetlen jó élmény volt, hogy az angolom abszolút nem lógott kis a többiekéből, én is pont ugyan olyan gyorsan beszéltem mint ők: ) Sőt nagyon nagy örömmel töltött el, hogy néha megkérték,hogy ismételjem meg vagy hogy beszéljek lassabban…tök jó, végre nem csak én kérek ilyeneket: )
-          Persze vásároltam is egy kicsit. Vettem egy farmernadrágot (5) amit melóra fogok használni,2 pár fülbevalót (3),Zorkának ajándékot (2),2 pólót (5),2 pár kesztyűt (3)…tehát összesen 18fontért 6000ft-ért vettem ennyi mindent: ) Azért ez hihetetlen,hogy annak ellenére,hogy kb.3szor annyit keresnek,mint Magyarországon csomó  mindenben ugyanolyan áron van..
-          Pl. mondtam Tuvának,hogy már csak 30 fontom van,mire mondta,hogy neki meg meg kell néznie a bankkártyát,hogy megjött-e a pénze! Mire megkérdeztem,hogy sokat vár? Erre mondta,hogy 700 fontot…azt hittem ott helyben elájulok…nekem van összesen 30 fontom,neki meg 700 érkezik?! Norvégiában kicsit máshogyan mérik a pénzt :P
-          Ma szabad napunk van de én szerintem dolgozni fogok délután egy kicsit,mert kb.3 hét múlva szeretnék 3-4 napra elmenni Edinburghba és akkor most előre ledolgozom : )
Most megyek ebédelni…remélem azért valakinek sikerült eljutnia idáig :P

2010. október 22., péntek

Kirkcaldy :)

Sziasztok: )
Hazaértem Kirkcaldyből a 4 napos EVS trainingről. (Gyors magyarázat: az EVS az a szervezet aki lehetővé tette számomra,hogy itt legyek.)
Megint jegyzeteltem sokat, hogy nehogy valami fontosat kihagyjak a beszámolómból, így viszont nagyon hosszú lesz és félek, hogy senkinek nem lenne ereje és ideje végigolvasni, tehát szerintem csak a felét küldöm ma,mert több mint 3 oldal lett) a másikat pedig csak holnap és igyekszem röviden fogalmazni: )
-          Skóciában szinte mindenhol tilos dohányozni, még a pubban is. Amit nagyon élvezek, mert ha elmegyek, egy este az egyik pubba az nem jelenti azt, hogy másnap a ruhám és a hajam bűzleni fog. Ráadásul iszonyatosan drága itt a dobozos cigaretta, ezért mindenki csavarja magának. Egy doboz 2100 ft körül van, de mindenből van vékonyszálú is,ami ,,csak” 1300 ft. Én már nagyon várom, hogy ezt Magyarországon is bevezessék (tudom most az összes dohányos olvasóm árkot szór rám),mert pl. így talán nem dohányozna az összes kis 14 éves gyerek, akinek még tojáshéj van a fenekén.
-          Mikor elindultunk Forresből vonattal Inverness felé és kerestük a foglalt helyünket. De mikor megtaláltuk egy 3 gyerekes anya ült ott…rém ciki volt, mert a  srácok mondták neki,hogy ez a  mi helyünk. Mire ő elkezdte összeszedni a 2 kicsi és a nagy gyerekét. Mire én mondtam, hogy ne már és ülök máshova mert ez halál ciki. De ők azt mondták, hogy ez nem így megy…nekem meg lesült a bőr az arcomról…nagyon kellemetlen volt.
-          Megérkeztünk Invernessbe és mi volt az első dolog, amit megláttam?!Egy Accessorize…ez egy iszonyatosan jó bolt…így kihasználva,hogy van 15 percünk átszállni berohantam és csak ámultam –bámultam: )
-          A rózsaszín rózsás gumicsizmámért mindenki odavan itt: ) Viszont sajnos belül a sarkamnál a belső bélés elkezdett elszakadni,így töri a sarkam…keresnem kell egy cipészt itt,hátha tud rajta segíteni: (
-          Megérkeztünk Kirkcaldyba, megtaláltuk a hotelünket (3csillag) és elfoglaltuk a szobánkat. Majd gyors kis ismerkedés,kb. 12-en lehettünk önkéntesek, mind velemkorúak. A legtöbb német, de volt 2 spanyol, 1 olasz és 1ukrán is. Az egyik spanyol srác mikor beszélt néha azt hittem, hogy spanyolul beszél, hiszen annyira máshogyan ejti a szavakat :D Ezután pedig megindultunk vacsorázni a hotel éttermébe (nagyon jót ettem).  Amíg vártunk a vacsorára észrevettem, hogy az egyik asztalnál 2 munkás férfi ül és még csodálkoztam is, hogy egy hotel éttermébe vacsoráznak. De aztán megláttam, hogy az egyik úgy evett, ahogyan én még senkit nem láttam…olyan elegánsan, lassan és gyönyörűen, hogy azt se tudtam,hogy hova legyek. Meg persze megszidtam magam, hogy már megint a sztereotípiák  : )
-          Észrevettem, hogy itt más az Opelnek a jele…nem is értem…ugyan az a kocsi, még  a hátára is van írva,hogy Vectra de valamilyen nagyon cirádás és szép márkajel van a számomra megszokott Opel jel helyett…
-          Este elmentünk egy pubba, ahol ingyen fogyaszthattunk majd ingyen taxi vitt minket haza…azóta sem értem, hogy miért: ) Nagyon kedves volt mindenki a pubban is. Egy picit táncoltunk is, majd az egyik nő odajött hozzám, hogy úgy táncolok mint Shakira és hogy mennyire szép. Én meg megköszöntem és jót nevettem magamban, mondván hogy ők nem is tudják,hogy egy magyar lány mennyire tudja ,,rázni” magát, hiszen én csak nagyon keveset mozogtam: ) De persze be kell,hogy valljam nagyon jót esett, amit mondott :D
-          Maga a training szinte semmiről nem szólt, inkább csak ismerkedés volt az egész. Meg elmondtak egy-két dolgot a szervezetről, amiket nagyrészt már tudtunk és bemutattuk egymásnak a saját országunkat. Januárban találkozunk majd újra Glasgowban.
-          Második nap bementem egyedül egy plazaba, ahol megállított egy sármos fiatalember és kérdezett valamit (és most először fordult elő velem), hogy SEMMIT nem értettem…egy szót sem. Mire mondtam neki, hogy az én angolom nem a legjobb de a te kiejtésed viszont szörnyű, erre mosolyogva és felháborodást színlelve azt mondta, hogy nem is szörnyű az akcentusa, majd elismételte a kérdését, mire én mondtam neki, hogy nagyon-nagyon sajnálom de én nem értem, hogy mit mond, majd rámosolyogtam és otthagytam…egészen csalódottnak tűnt.  Azóta sem tudom, hogy mit akart: )
-          Második este is elmentünk a pubba és én is játszottam pool-t,ami olyan mint otthon a billiárd csak sokkal kisebb asztal,kisebb golyók és kicsit más szabályok. Nagyon élveztem a játékot és a végén már nem is voltam olyan béna. Több körben egy helyi öreg bácsival voltam egy csapatban,aki nagyon profi volt ( gondolom pár évtizede jár csak kocsmába) és nagyon kedves. Remélem itt Forresben is találunk majd pool-t és játszunk is. Mire hazamegyek,tiszta profi leszek..haha :P
-          Mikor hazaindultunk az egyik katalóniai srác kitalálta, hogy úszni fog a tengerben (többször elmondták, hogy ők nem spanyolok hanem katalóniaiak. Erre nagyon kényesek). Mindenki mondta neki, hogy ne csinálja, mert nagyon hideg a tenger…de ő csak belement és úszott egy kicsit…nem normális, hiszen ez veszélyes is volt!!! Tipikus spanyol amúgy, nagyhangú  és heves: )...kb itt van a fele...a többi jön holnap vagy még ma este :)
-

2010. október 21., csütörtök

Fotók...

Újabb fotók érkeztek a kirándulásról:
http://picasaweb.google.co.uk/lakatos.barbara18/Findhorn?authkey=Gv1sRgCOjm-O2Mz5DHdg#
Jó nézegetést ;)

2010. október 18., hétfő

önkiszolgáló kassza...

Képzeljétek el,hogy itt a Tescoban van önkiszolgáló kassza,ami annyit jelent,hogy te le tudod húzni magadnak a  dolgokat,majd mint egy automatába bedobni a pénzt (papír vagy apró) vagy pedig bankkártyával fizetni...azért ez nagyon menő :)

2010. október 17., vasárnap

Go to Kirkcaldy


Hát most már csak nagyon gyorsan írok,mert már fáradt vagyok…

Szóval terveztem az úszást és el is indultam nagy lelkesen,de sajnos 1kor bezár itt az uszi 7végén,szóval nem sikerült véghezvinni a tervemet. Pedig azt gondoltam,hogy hétvégén úsznak itt az emberek…de mondjuk becsületükre legyen mondva,hogy hét közben viszont este 9ig nyitva vannak. Ezek után nem akartam hazamenni így sétálgattam a városban több mint 2,5 órát. Nagyon élveztem : )

Pl.mikor épp kerestem az uszit,megkérdeztem egy pasit,hogy merre menjek és mikor hazafele sétáltam akkor a parkban ott volt a kisfiával és fociztak. Olyan édes volt,hogy mikor megismert odakiabált,hogy megtaláltam-e az uszodát. Majd beszélgettünk egy kicsit…olyan jó volt: )

Mikor visszaértem megkóstoltam az epres joghurtot amit tegnap vettem és nagyon ízlett,ami azért nagy dolog mert otthon nem vagyok hajlandó megenni semmilyen joghurtot a natúrt kivéve: )

 A vacsi nagyon jó volt,majd kártyáztam a  többiekkel egy kicsit meg beszélgettem is. Éééééés képzeljétek el van itt egy férfi,akinek a volt felesége magyar és egy kicsit beszélgettünk magyarul…akkora élmény volt : )
Ezek után pedig Jonathannal megrendeltük az angol könyvem…hurrá: )

Holnap elutazunk Kirkcaldyba egy 4 napos trainingre, ami közben majd Dundee-t is megnézzük. Nagyon várom már, biztosan izgalmas lesz.

Mondjuk, ezt az is vonja maga után,hogy majd nem tudok nektek írni,mert nem viszem a laptopomat. Bár lehet,hogy  a hotelben lesz majd gép….

Nagyon szép hete kívánok mindenkinek,legkésőbb pénteken jelentkezem!!!

Ciao:P

Szaunaaaaa......


Huh nem is tudom,hogy hol kezdjem. Csodás du és estém volt tegnap. Nagyon nagyot sétáltam egyedül Forresben és bementem egy csomó boltba körülnézni. Majdnem nem vettem semmit,de aztán mégis:egy édes csíkos színes kesztyűt. Tegnap jó idő volt itt,sütött a nap és elég volt egy pulcsi is. Az emberek olyan kedvesek voltak pl.egy bácsi megállított az utcán,mert keresett valamit,mire mondtam,hogy nem tudok segíteni erre megkérdezte,hogy miért nem helyi vagyok?! Mondtam,hogy nem én Magyarországról jöttem,mire nagyon megörült,bár mondanom se kell,hogy nagyon nem tudta kimondani azt ,hogy Hungary de azért mosolyogva mondta,hogy hát akkor nagyon szép napot és örül,hogy találkoztunk mert ma még úgysem találkozott senkivel Magyarországról :D:D:D Olyan jót nevettem!!Szóval feltérképezte csomó boltot de sajnos rájöttem,hogy itt nem nagyon van az én méretem. Minden olyan nagy pl. felpróbáltam egy XS-es pólót amibe 1,5ször belefértem volna :S Nem értem,pedig én nem látok itt nagy embereket,sőt szerintem  kevesebb van itt mint otthon. Na de majd biztosan találok olyan boltot ami jó lesz : )

Du és este beszéltem jó sokat a családommal skypon,majd a barátokkal is…nagyon élveztem. Ezután elmentem vacsorázni és jött a szauna,mert itt minden szerdán és szombaton 5-10 megy a szauna. Jajj annyira jó volt,hogy azt át se tudom adni: ) Nagyon jó,mert nem olyan meleg itt a szauna 80’C körül van csak. Szóval én egyedül bikiniben belibegtem mire mindenki egy kicsit furán nézett,mert itt mindenki meztelenül szaunázik. Na de fekódtem egy jó darabig csukott szemmel,majd bejött Jonathan (ő volt ez első ember aki odajött hozzám mikor megérkeztem és nagyon bírom őt) és leült mellém. Valami erős dörzsivel dörzsölgette a bőrét majd megkért,hogy csináljam meg a hátát majd ő is megcsinálta nekem. Utána pedig magamnak a testem nagy részét. Nagyon jó volt,aztán mondta,hogy van kint(!) egy hideg medence és,hogy menjek ki ha melegem van és  ugorjak bele. Megpróbáltam: kimentem,de nem ugrottam,csak a lépcsőn beleereszkedtem nyakig gyorsan és spuri vissza  a szaunába. Jonathan mondta,hogy ez íyg nem jó,mert a fejemnek is benne kell lenni,mire mondtam,hogy majd legközelebb. Mikor újra nagyon melegem lett,akkor már vele mentem ki és ő tényleg beleugrott én meg csak ,,nooooooo!!!It is too cold” de aztán végül csak-csak elszántam magam és elszámoltunk 3ig majd ugrottam…ááá…nem tudom leírni amint feljöttem olyat sikoltottam,hogy csak na…teljesen megfagytam alig tudtam kijönni onnan. Aztán leültünk egy érzetem,hogy megy ki a vér a testrészeimből a szívem felé. Mondanom se kell,hogy a hideg víz után nagyon meleg volt a levegő. Kint ücsörögtünk pár percig és beszélgettünk. ÉÉÉÉÉÉS megtudtam,hogy van itt egy angoltanár Caren…annyira megörültem ma elméletileg Jonathan bemutat neki. Remélem tudok majd vele tanulni. Szóval ilyen boldogan vonultam vissza újra a szaunába ahol következett az újabb dörszi. Majd hajszárítás és öltözés. Olyan selymes lett a bőröm: ) Ezt ezentúl rendszeresen csinálni fogom!!!!

Aztán kicsit lementem a közösségi szobába,ahol nagy élet volt,mert újabb szülinap volt tegnap. De aztán mindeni kivonult és tüzet raktak. Én nem tartottam velük mert azt gondoltam,hogy szauna után nem kéne. Így órákig beszélgettem barátokkal majd hajnali 2 körül nagyon kis boldogan lefeküdtem aludni és 10:47 nyitottam ki legközelebb a szemem,ami tökéletes időpont volt,hiszen 11kor van itt a vasárnapi ebéd. Így gyors öltözés és spuri az étkezőbe ahol sikerült kicsit sokat szednem majd ennem is,hiszen ezt a  finom kaját nem volt pofám kidobni. Így most nagyon teli hassak ülök itt és írok nektek. Talán elmegyek futni vagy úszni du…bár ma nagyon szeles az idő : ( Tudjátok jön a hó és most hűl az idő : )

Szép napot mindenkinek….